Kesäkokous Maaningalla 16.7. 2005

Leppeä aurinkoinen kesäsää tervehti Maaningalle sukutapaamiseen saapuneita Laakkosia heinäkuisena lauantaina Väkeä oli paikalle kertynyt runsaat seitsemänkymmentä henkeä lapset mukaan lukien. Tulokahvien jälkeen kokousisäntä Juhani Runko toivotti juhlajoukon tervetulleiksi ja luonnehti lyhyesti Maaningan kunnan erityspiirteitä. Tämän jälkeen siirryttiin muistomerkkipuistoon Laakkosten sukupuun ympärille. Puun lähelle oli asetettu neljä kaunista kukkalaitetta odottamaan esi-isien haudoille tapahtuvaa kunniakäyntiä. Tervehdysten lähettämissanoissaan puheenjohtaja Helena Heinonen muistutti mieliin suvun alkuaikoja Maaningalla ja kohdisti sitten sanansa kukkatervehdysten viejille.Viekää tervehdykset esi-isillemme meiltä nykyisiltä suvun jäseniltä ja kertokaa heille, että me arvostamme suuresti heidän tekemäänsä työtä. Puutteen ja sotien runtelemina aikoina he jaksoivat kantaa huolta tulevista sukupolvista ja siitä, että sukulaisten välinen yhteys jatkuisi ja voimistuisi. Me tiedämme, ettei heidän työnsä ole ollut turhaa. Se on jatkunut samoja perinteitä noudattaen. Ja me toivomme, että näin tapahtuu myös meidän jälkeemme, kun seuraava sukupolvi ottaa vastuun sukuseurasta.

Hautausmaalta siirryttiin takaisin kokouspaikalle, jossa lintuharrastaja Pentti Runko piti erittäin mielenkiintoisen ja laajan esityksen telkistä. Vuosikausia jatkuneesta telkkien tutkimisesta ja rengastamisesta on kertynyt tietoa todella runsaasti. Antoisan esityksen jälkeen oli musiikin vuoro. Elsa ja Marjaleena Heikkinen esittivät duettona suomalaisen kansanlaulun Kesäilta. Sitten siirryttiinkin huumorin puolelle kun Risto Lappalainen esitti savolaista sananrieskoo. Runsas lounaspöytä oli jo katettu, joten väki siirtyi nauttimaan maittavasta ateriasta.

 

Kokous aloitettiin yhteislaululla Olet maamme armahin Suomenmaa, jonka jälkeen laulajapari, äiti ja tytär Heikkinen esittivät duettoja. Sitten oli vuorossa sukututkimusasiaa. Joensuusta saapunut tutkija Anne Ratilainen kertoi kattavasta Pohjois-Karjalan Laakkosia käsittävästä tutkimuksestaan. Mielenkiintoa herätti se, että kaikkien tähän saakka tunnettujen Laakkosten esi-isät ovat lähtöisin Riistavedeltä. Keskustelun aikana porilainen Heikki Turunen, joka on äitinsä puolelta Laakkosia, lupasi parin vuoden päästä ryhtyä toden teolla tutkimaan Laakkosten alkuperää. Vielä ennen kokouksen alkua kuultiin toistamiseen Risto Lappalaista.

Varsinaisen kokouksen alussa muistettiin vuoden aikana poisnukkuneita suvun jäseniä. Heidän muistoaan kunnioitettiin sytyttämällä muistokynttilät. Vielä Marjaleena Heikkisen esitti Händelin Largon. Avaussanoissaan puheenjohtaja Helena Heinonen kertoi seuran sääntöjen uudistamisesta, josta jäsenet olivat saaneet tietoa jo kevättiedotteessa olleesta toimintasuunnitelmasta. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Pentti Runko ja sihteeriksi Marjatta Latvala. Toimintakertomus ja toimintasuunnitelma hyväksyttiin hallituksen esittämässä muodossa, samoin tilinpäätös. Hallitukselle ja muille tilivelvollisille myönnettiin vastuuvapaus. Erovuorossa ollut hallituksen jäsen Marjatta Latvala valittiin uudelle kaudelle, mutta Juha Hirvosen tilalle valittiin sukuseuran kotisivuja vuosikausia hoitanut Matti Jyllilä Porvoosta. Jäsenmaksu vuodelle 2006 päätettiin pitää ennallaan, 7 euroa varsinaiselta ja 3 euroa puolisolta ja yli 15-vuotiailta lapsilta. Maksun korottamisesta kyllä keskusteltiin, mutta v. 2006 se pidetään entisen suuruisena. Kohdassa muut asiat kokous päätti hallituksen ehdotuksesta, että tästä lähtien toimihenkilöille ja muille hallituksen jäsenille tullaan korvaamaan kokousmatkoista aiheutuvat kulut halvinta kulkuneuvoa käyttäen.

Ensi kesän kokouspaikka ei ole vielä tiedossa, mutta asia pyritään selvittämään ennen syystiedotteen lähettämistä. Kokous päättyi yhteisesti laulettuun Savolaisen lauluun. Sukuseuran puheenjohtaja kiitti kokouksen järjestäjiä sekä kokoukseen saapunutta suurtayleisöjoukkoa. Erityisesti lasten ja lapsiperheinen runsas mukana olo ilahdutti paikalla olleita.