SUKUKOKOUS MAANINGALLA 14.-15.7.2002

Hyvät jäsenet ! 

Sukuseuramme juhlavuosi alkaa olla lopuillaan. Monenmoista siihen on mahtunut. Kohokohta oli tietenkin juhlakokous Maaningalla 14.‑15.7. Juhlapaikkana oli suuri, kaunis kunnantalo. Aluksi maukkaat kahvit ja sitten sukuviiri salkoon liehumaan.

 Laakkosten sukupuu Maaningan kunnan muistomerkkipuistoon 

Alkufanfaarin jälkeen sukuseuran puheenjohtaja Helena Heinonen puhui, mainiten mm. seuraavaa: Tänään on Laakkosen suvun ja sukuseuran suuri juhlapäivä, onhan kulunut peräti 70 vuotta ensimmäisestä sukukokouksesta ja 50 vuotta sukuseuran perustamisesta. Harvalla sukuseuralla maassamme on yhtä pitkä historia. Me nykyiset Laakkoset olemme kiitollisia esivanhemmillemme, jotka näkivät sukuyhteyden tarpeellisuuden ja aloittivat sukuseuratoiminnan. Vaikeuksista huolimatta he jaksoivat pitää sitä yllä. Laakkosten suvulla on vahvat juuret ja taaja verkosto. Me tiedämme, mistä me tulemme ja se antaa lujan kiinnekohdan elämäämme näinä muuttuvina aikoina. Kiitollisuuden osoituksena esivanhempien perinnöstä on oleva tämä sukupuu, jonka Juhani Runko on hankkinut ja tänne valmiiksi istuttanut, jotta sen kasvuun lähtö varmasti onnistuisi. Puu on Koreanpihtakuusi, vanhasuomalaisten kartanoiden pihapuu. Kasvakoon se vahvana ja näin symbolisoikoon pitkäikäistä ja laajaa Laakkosten sukua.

 Tämän jälkeen paljastettiin sukupuuhun kuuluva kilpi, jonka on suunnitellut taiteen lisensiaatti Tuomas Hyrsky. Kilvessä oli teksti: V. 1691 syntyneen Lars Lackberghin jälkeläisten istuttama sukupuu 14.7.2001. Nimikilven paljastamisen jälkeen kohotettiin kolminkertainen eläköön‑huuto Laakkosten suvulle ja sukuseuralle. 

Juhlaillallinen ja sukukirjan julkaiseminen

 Illallinen oli katettu valtuustosaliin. Sukuseuran varapuheenjohtaja Juha Hirvonen toivotti yleisön tervetulleeksi. Viihdemusiikkia esittivät Elina Laakkonen, Petri Isberg ja Tuula Saarela. Jännittävin hetki oli kuitenkin sukukirjan julkaiseminen. Kirjan tekeminen oli ollut suuri voimainponnistus. Siitä vastasi sukukirjatoimikunta, Helena Heinonen, Hannu Keijonen, Katri Koistinen, Eini Laakkonen, Marja Laakkonen sekä Maija Turunen. Toimikunnan ulkopuolelta Aune Räsänen oli kirjoittanut Vehmersalmen Laakkosista ja lähettänyt runsaasti valokuvia.

Kirjan esittelivät Helena Heinonen ja Eini Laakkonen. Edellinen kertoi innostuneensa kirjan tekemisestä jo v. 1991,jolloin hän juuri valittuna sukuseuran puheenjohtajana tutustui suvun arkistoon. Erilaisia dokumentteja oli runsaasti ja olisi ollut vahinko, ellei niitä olisi voitu saattaa koko suvun tietoon. Kesti kuitenkin kymmenen vuotta, ennen kuin tavoite toteutui. Aika ajoin työ oli ankaraa, olihan tehtävä kahta työtä, sukututkimusta ja kirjaa.

 

LAAKKOSTEN SUKUKIRJA 1

Lars Lackberghin ja Pehr Laakkosen suvut 

Kirjassa on kaksi Laakkos‑sukua. Kantaisät Lars Lackbergh ja Pehr Laakkonen ovat lähtöisin Riistaveden Ryönän kylästä ja ovat todennäköisesti samaa sukua, mutta kun sukulaisuussuhteesta ei löytynyt dokumenttia, päätettiin suvut pitää kirjassa erillään. Sukukirja painettiin Gummeruksen Kirjapainossa Saarijärvellä ja sen kustansi Laakkosten sukuseura. Kannessa on sukuseuran vaakuna ja takakannessa vaakunaluonnos, joka on tehty jo 30‑luvulla. Sisäkannessa on vanha Riistaveden kartta ja takakannen sisäpuolella on kopio 1700‑luvulla pidetystä sotaväenkatselmusluettelosta, jossa on myös ruotusotilas Lars Lackbergh, joka on Maaningan haaran kantaisä. Tähän haaraan kuuluvien henkilöiden kokoamisessa on ollut suurena apuna seuran jäsenkortisto, jonka pani alulle 1. puheenjohtaja Kalle Laakkonen. Myöhempien vuosien sihteerit ovat sitä täydentäneet. Runsaista tiedoista huolimatta saattaa joidenkin jäsenten kohdalla olla puutteita. Pehr Laakkosen suvun osuutta selvitteli Eini Laakkonen. Tähän sukuun kuuluvat Kuopion, Nilsiän ja Vehmersalmen sukuhaarat. Huomattava osa tähän sukuun kuuluvista henkilöistä asuu Pohjois‑Savon alueella, Kuopiossa, Nilsiässä, Juankoskella, Vehmersalmella ja Riistavedellä, joskin varsinkin myöhempinä vuosikymmeninä, osa on hajaantunut ympäri Suomea.

 Kirjanteko on uhkayritys pienelle seuralle 

Kirjan tekeminen pienen sukuseuran varoin on vaikeaa. Ilman sponsoreita se ei ehkä olisi onnistunutkaan. Kevättiedotteessa jo kerroimme Pertti Lallukan järjestämästä Stora Enson materiaalilahjoituksesta. Pian tämän jälkeen lahjoitti Vesa Laakkonen 5.000 mk kirjantekoa varten. Hannu Keijonen taas pystyi antamaan hyvän lähtökohdan edullisen painatussopimuksen syntymiselle. Näistä hyvistä uutisista huolimatta jouduimme tekemään velkaa. Halusimme nimittäin, että ainakin nyt juhlavuonna, kirjan pitäisi olla mahdollisimman edullinen, jotta hinta ei muodostuisi esteeksi sen hankkimiseen. Näin hinnaksi tuli 140 mk. Vuoden vaihteen jälkeen on hintaa kuitenkin nostettava, jotta saisimme seuran talouden tasapainoon. Uusi hinta tulee 1, 1 .2002 alkaen olemaan jäsenille 27 euroa 'n, 160 mk, ja ei ­jäsenille 10 euroa (n. 177 mk). Jos siis aikoo kirjoja hankkia, kannattaa tehdä tilaus tämän vuoden puolella. Sitä paitsi kirjahan on mitä mainioin joululahja. Muutamat perheet ovat ostaneet kirjoja jokaiselle lapselleen, jopa aivan pienillekin.

Kirjan myynti on lähtenyt hyvin käyntiin. Myös muut sukuseuran tuotteet, erityisesti kauniit kahdenkymmenen markan hintaiset avaimenperät, ovat menneet aika mukavasti kaupaksi. On siis toiveita, että seuran talous saadaan ajan myötä kuntoon. Kirjaa voi tilata Hannu Keijoselta (0 17‑ 2627844), Marja Laakkoselta (0 172820324), Marjatta Latvalalta (0 17‑61217 1) tai Helena Heinoselta (05‑64864). Viimeksi mainitulta voi tilata myös suvun vaakunakoristeisia avaimenperiä. 

Seuran menojen kattamiseen ovat monet muutkin osallistuneet

 Sukupuun kaikkineen kustansi Juhani Runko ja Marja Laakkonen maksoi muusikot, hautakukat ja juhlakahvit. Kirjantekijät ovat tehneet työnsä talkoilla, myös matkat ja muut kulut on toistaiseksi maksettu omasta pussista. Yleinen kokous tosin päätti, että kunhan seuran talous saadaan tasapainoon, korvataan kirjantekijöille matkakulut halvimman kulkuneuvon mukaisesti. Myös juhlatoimikunta teki töitä oikein olan takaa. Useita kokouksia pidettiin ja niiden välillä jokainen valmisteli lupaamiaan töitä. Muutamat jäsenistä kuuluivat molempiin toimikuntiin, joten heidän työpanoksensa oli kaksinkertainen. Kuitenkaan kukaan ei valittanut. Päinvastoin on iloittu siitä, että tämä joukko on pystynyt kunnialla jatkamaan esivanhempien alkamaa sukuseuratoimintaa. Myös jokainen arpajaisvoittoja lahjoittanut oli talkoissa mukana. SUURET KIITOKSET KOKO JOUKOLLE! 

Jumalanpalvelus 

Sunnuntaina kokousväki osallistui jumalanpalvelukseen, jossa saarnasi suvun jäsen, kirkkoherra Kari Nikulainen Kuhmosta. Yksinlaulua esitti Tapio Heikkinen ja tekstin lukijoina toimivat Sirkka ja Juha Hirvonen.

Kunniakäynti esivanhempien haudoilla 

Petter ja Anders Laakkosen perheiden haudalla puheenjohtaja Helena Heinonen palautti mieliin vuoden 1931 tapahtumia: Pekka Runko laski ruusuista ja kieloista solmitun seppeleen. Musta ‑keltaisissa nauhoissa oli teksti: Varjot katoavat, mutta henki pysyy ikuisesti. Anna‑Maria Heikkinen puhui psalmin 90 mukaan: "Herra, sinä olet meidän turvamme polvesta polveen. Jo ennen kuin vuoret syntyivät, ennen kuin maa ja maanpiiri saivat alkunsa, sinä olit. Jumala, ajasta aikaan sinä olet. " Jukolan ensimmäisen emännän, Helena Laakkosen haudalla puhui Jukolan isäntä Anders uhrautuvan vaimon työstä kodin ja perheen hyväksi: Äidin tulee olla kodin hyvänä henkenä, yhdistävänä ja kokoavana kaikkia rakastavana. Anni ja Wilhelm Laakkosen haudalla puhui heidän tyttärensä Maria. Daavid Laakkosen haudalla puhui Anna‑Maria Heikkinen psalmin 65 mukaan: "Herra, sinun luoksesi kaikki tulevat. Autuas se, jonka sinä valitset. Hän saa tulla luoksesi ja asua pyhäkössäsi. Näillä samoilla ajatuksilla tahdomme mekin muistaa sukumme poisnukkuneita jäseniä ja laskemme heidän leposijoilleen kukkaset. Lopuksi kokoonnumme vielä muistolehtoon, jossa kunnioitamme muita tällä hautausmaalla lepääviä sekä muualle haudattuja suvunjäseniä. Heitä on ainakin Helsingissä, Kuopiossa, Iisalmessa, Tampereella, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä, Kotkassa, Varkaudessa, Oulussa ja Vanhankylänmaan hautausmaalla Haapasaaren saaristossa. Teemme kunniaa heidän muistolleen.

 Juhlakokous 

Yhteisesti nautitun lounaan jälkeen alkoi juhlakokous, jonka alussa Vesa Laakkonen kertoi vuoden 1931 sukukokouksesta sanoin ja kuvin. Musiikkia esitti Marjatta Hyrsky. Ennen varsinaisia kokousasioita Juha Hirvonen ja Marja Laakkonen luovuttivat kymmenen vuotta puheenjohtajana toimineelle Helena Heinoselle rintakorun, jonka olivat sukuvaakunan pohjalta suunnitelleet ja valmistaneet Kaisa ja Tuomas Hyrsky. Kokouksen puheenjohtajana toimi Juhani Runko ja sihteerinä Marjatta Latvala. Erovuorossa olleet hallituksen jäsenet Anneli Joru ja Helena Heinonen valittiin uudelleen. Helena Heinonen jatkaa myös seuran puheenjohtajana. Tilit ja toimintakertomus hyväksyttiin yksimielisesti, samoin toimintasuunnitelma ja talousarvio, johon sisältyy 15.000 markan suuruinen lainanotto. Vuoden 2002 jäsenmaksun suuruudeksi päätettiin 7 euroa. Kokouksen päätyttyä nautittiin kunniapuheenjohtaja Marja Laakkosen tarjoamat täytekakkukahvit. 

 

Alkuun